Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Adottság, képesség, készségek, jártasság

Fogalmak, definíciók

2017. február 07. - Óvónéni

kepesseg.jpegRégi terveim között szerepelt, hogy a címben szereplő szavak jelentéseit, definícióit egy posztba helyezem.

ADOTTSÁG

"Az egyén azon veleszületett diszpozíciója, amely a természetes fejlődés, a nevelő hatások és a gyakorlás hatására válik képességgé.

"A képességek veleszületett alapja: lehetőség mellyel képessé válhat az egyén a természetes fejlődésre, a nevelés, a képzés és a gyakorlás hatására.'

KÉPESSÉG

„Képességnek nevezzük a személyiség azon sajátosságait, amelyek az egyik embert a másiktól megkülönböztetik, és amelyek bizonyos cselekvések elvégzésére, teljesítmény elérésére alkalmassá teszik. A képességek bizonyos velünk született adottságok meglétét feltételezik, s ezekre épülve, a tevékenységek gyakorlásával fejlődnek, miközben a jártasságok és készségek is alakulnak. Csoportosításuk többféleképpen történhet: általános és speciális képességek, kognitív, affektív, pszichomotoros képességek

KÉSZSÉGEK

„A tudatos tevékenység automatizált elemei, melyek a tudat közvetlen ellenőrzése nélkül funkcionálnak, a tevékenység többszöri ismétlése, gyakorlása eredményeként jönnek létre. A készségek alapul szolgálnak a magasabb szintű jártasságok megvalósulásához is.”

JÁRTASSÁG

„Új feladatok, problémák megoldása az ismeretek alkotó felhasználásával.”

„A feladatmegoldó tevékenységnek az automatizálódás felé haladó összetevője, átmenet a tájékozottság és a készség szintje között."

Az ovoneni.blog.hu oldal tagjai számára 15% kedvezményt biztosít a Neteducatio kiadó FEBRUÁR 10-ig.

KUPONKÓD: óvónéni

ovoneni_blog_hu_kedvezmeny.png

 

 

 

 

Forrás: Körmöci Katalin: Óvodapedagógiai kislexikon

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr3912189752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása