Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Saját készítésű képességfejlesztő játék - 13+1 ötlet

Benedek Elek Ált.Iskola szakmai nap

2015. május 10. - Óvónéni

Az iskola meghívójában a "Tehetséggondozás az egyéni képességfejlesztés jegyében" címmel szakmai napra voltam hivatalos.

A programok felsorolása mellett szerepelt az Ötletbörze, saját képességfejlesztő játékok bemutatása, mely azonnal felkeltette az érdeklődésemet, természetes volt, hogy szeretnék részt venni az előadásokkal egybekötött napon.

A tehetséggondozásról meghallgatunk egy tömör és hasznos előadást, majd az emeleten, az iskola egyik tantermében a gyerekek már vártak bennünket, ahol interaktív tábla használatát mutatták be a tanító néni irányításával. A gyerekek ügyesek, érdeklődőek, talpraesettek voltak, számomra meglepő módon, "nemes egyszerűséggel" használták a laptopot, az interaktív táblán pedig pillanatokon belül megoldották a legkülönbözőbb feladatokat. Ezeket a feladatokat most nem részletezném, de kiválóan oldották meg mindegyiket, mindezek mellett ami számomra nagyon pozitív volt, hogy a kis tanulók mindezt mosolyogva tették. :)

img_20150504_095224.jpg

Szeretnék bemutatni pár képességfejlesztő játékot, melyek megragadták a figyelmemet, és ezeket a játékokat az óvodások gyermekek számára is el lehet készíteni.

Az első:

Mozgásos társasjáték: El kell készíteni a csigás / vagy bármilyen más / alaplapot, valamint a mozdulatokat bemutató lapokat. Minden gyermek húz egy lapot, melyen különböző mozdulatokat, cselekvéseket kell emlékezetből visszaadnia. Akkor léphet egyet, ha hibátlanul sikerült bemutatnia. Könnyebb változat, ha csak a lapon látható mozdulatokat adja vissza és a sorrend nem számít -  nehezebb változat, ha ugyanabban a sorrendben kell emlékezetéből előhívnia a képen látható mozdulatokat.

12.jpg

 

 11.jpg

 

Itt pedig elérhető a sablon:

https://get.google.com/albumarchive/106216439033511080615/album/AF1QipOFs2m60VhMD6Fsp_GSjdRrccEbWHqWf1KrPQXs/AF1QipNNZGUU2XXiNU0NRkUr4SnQ_LTeVKKoWcvJtoWX?source=pwa#5503739460098381586

 

 2. ötlet

Mosolygó - célbadobó :) Szükséges hozzá egy virágtároló, ezt megfordítva ragasztjuk rá a különböző színekből elkészült mosolygós köröket.

Minden gyermek húz egy színes lapot, a játékszabály egyszerű: Csak azokat a köröket célozhatja meg, amely az ő színe. Piros színű lap - piros kört kell eltalálni.

13.jpg

3. ötlet

Érzékszervekről játékosan! Két alaptábla / kör / kell a játékhoz. Az első körbe az érzékszerveket rajzoljuk fel, majd megszámozzuk. A dobókockával dobunk, az értéknek megfelelően odatekerjük az óramutatót az adott érzékszervhez, melyet meg kell nevezni. Mit tudunk róla, mutasd meg magadon, mit láthatunk a szemünkkel, mit lehet vele csinálni / pl. olvasni / stb.

A második körbe az érzékszervekkel észlelhető tárgyakat, hangutánzó képeket stb. ragasztunk fel. A játékszabály és sorrend ugyanaz, csak itt magát az érzékszervet kell megneveznie a gyermeknek.

14.jpg

 15.jpg

 

 

 

 

 

4. ötlet

Mesefeldolgozás - térben: Egy - egy mesejelenetet kinyomtatunk, részekre vágjuk, a gyermekeknek össze kell illeszteniük ezeket a részeket, majd a végén megnevezni a mesét. Szókincsbővítésre, bővebb mondatalkotásra remek lehetőséget teremt, ha a gyermek elmeséli mit lát, vagy a meséből mire emlékszik.

13_1.jpg

5. ötlet

16.jpg

 

 Ez a gyermeki alkotás, a finommotorika valamint az anyagok bővebb ismeretére, felhasználására teremt remek lehetőséget.

Az alufóliát a saját rajza kiegészítésére használja, nem lehet egyszerű felragasztani, vágni, illeszteni. Türelem, kitartás, kreativitás fejlesztésére remek lehetőséget nyújt a gyermek számára.

 

 

6. ötlet

Hol látod a képen? Egy alaplapot / bármilyen képet, ami nekünk tetszik / 2- szer kinyomtatunk, majd az egyiket alaplapnak használjuk, a másik lapból pedig különböző részeket / kicsi kockák / vágunk ki.

A játék során a gyerekeknek meg kell találniuk, hol látható az alaplapon ugyanez a rész, és rá kell helyezniük ha felfedezték.

kepkiegeszites.jpg

7. ötlet

Találd el! Amennyit sikerült eltalálnod, annyi katicát kapsz :)

konzervdoboz.jpg

8. ötlet

Dominó: Oviban témakörökhöz, mesefeldolgozáshoz kiválóan lehet alkalmazni.

mese_domino.jpg

9. ötlet

talald_ki.jpg

 Találd ki az évszakot - egyszerű barchoba

A fejpánton egy - egy évszak / ősz / van elhelyezve. Egy gyermek ezt felteszi a fejére, de ő nem tudja melyik évszak található a fejpánton.

A kártyák és a többi gyerek segítségével kell kitalálnia, majd megneveznie.

Szókincsbővítés, mondatalkotás, figyelem, együttműködési készség fejlesztés egy nagyon kedves játékban.

Nagycsoportos gyerekek részére.

 

10. ötlet

Szólások - közmondások társasjátéka

" Átesik a ló túlsó oldalára" ez a kis kártyán található. Több kártyát készítünk, melyeken hasonló szólások vagy közmondásokat ábrázoló képeket találnak a gyerekek, ha felismerik és visszaidézik, akkor lépnek egyet az alaplapon.

Oviban mesejeleneteket, évszakokat, virágokat, állatokat stb. lehet elkészíteni ezeken a kártyákon.

tarsas2.jpgtarsas_1.jpg

11. ötlet

celbadobo.jpg

12. ötlet

Rakd ki a formákból a képet.

forma.jpg

 13. ötlet

Gyerekek által készített SAJÁT TÁRSASJÁTÉK. Ez a játék a gyerekek ötletéből készült, saját maguk készítették, saját maguk határozták meg a szabályokat, melyet le is írtak.

Számomra ez volt a legkedvesebb képességfejlesztő játék!

gyerek.jpg

gyerek1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

14. ötlet

A pedagógusok által készített dekoráció: vajon melyik mesejelenetet elevenedik meg? :) :) :)

dekor.jpgdekor1.jpg

 Köszönöm a tartalmas, hasznos szakmai napot a Benedek Elek Ált. Iskola pedagógusainak, vezetőjének! További eredményes munkát kívánok mindenkinek!

A blogbejegyzés végén szeretném megmutatni az OLDALAJÁNLÓM-at

ahol  az egyedi, kézzel és szívvel készített ékszereimet

a lenti linkre kattintva találod:

https://www.facebook.com/maryannekszer/

Köszönöm, hogy ellátogatsz az oldalra!

feher2.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr317430146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása