Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

GYERMEKKORI GERINCPROBLÉMÁK – TEHETÜNK ELLENE!

2016. június 28. - Óvónéni

kepmas_magazin.jpg

 

Horváth-Szinnyai Borbála mozgásterapeuta

2016. 06. 13.

Az újszülött babák gerince még egyenes, a természetes görbületek a mozgásfejlődési stádiumokkal (fejemelés, gurulás, kúszás-mászás, felülés, állás) párhuzamosan fejlődnek. A gerincoszlop élettani görbületei felelősek azért, hogy a gerinc rugalmasabb legyen és egyenletesen viselhesse a test terheit. A megfelelő erősségű törzsizomzat elengedhetetlen ahhoz, hogy a testtartás jó legyen.

 

Napjainkban egyre többször tapasztaljuk a gyermekkori gerincproblémákat. A legenyhébb tartási rendellenességet hanyagtartásnak hívjuk. Ez esetben, ha rászólunk a gyermekre, korrigálni képes a testtartását addig, ameddig el nem fárad. Ha rögzül ez a rossz szokás, akár gerincferdüléshez is vezethet.

 

HOGYAN ISMERHETŐ FEL A HANYAGTARTÁS?

 

A vállak előreesnek, a fej lóg és a lapockák egymástól eltávolodnak. A helytelen testtartás megállapítására a szakemberek egy egyszerű vizsgálatot, a Matthias-féle tartáspróbát használják. A gyermeknek álló helyzetben, behunyt szemmel előre kell emelni a karját, és fél percig így kell maradnia. Ha ez idő alatt a kisgyermek végig tartani tudja a felvett testhelyzetet és nem dől ki, az azt jelzi, hogy a hát-, a has- és a nyakizmai kellően fejlettek.

Ha a felsőteste hátrabillen, a vállai előreesnek és a medencéje is előrebillen, az a hanyagtartás jele. Súlyos esetben a gyerek már a kiindulási pozíciót sem tudja felvenni.

 

HOGYAN SEGÍTHETÜNK GYERMEKÜNKNEK?

 

Mint minden területen, itt is a legfontosabb a megelőzés. Miután a felmérések szerint az óvodáskorúak 65 százaléka helytelenül tartja a testét, már ebben a korban érdemes játékos gerinctornában részesíteni őket. A kötelezővé tett mindennapos testnevelés sokat segíthet a prevencióban. A kialakult hanyagtartást rendszeres gyógytornával kezelhetjük, javíthatjuk. A torna során a gyermeknek nemcsak a hátizmait, hanem a hasizmokat, a nyak izmait és a medence körüli izmokat is erősíteni, illetve nyújtani kell.

 

JÁTÉKOS GERINCTORNA GYAKORLATOK

  • gurulás gyakorlása: földön fekve, karok magastartás­ban, gurulás mindkét irányban úgy, hogy a lábak és a karok nyújtva maradjanak

Folytatás itt, a Képmás magazin oldalán  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr198852684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása