Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Befűzöm, megfűzöm, hullámvonalban haladok

Ügyesedik a kezem

2015. január 23. - Óvónéni

Ahhoz, hogy a gyerekek majd az iskolában ügyesen formálják a betűket, számokat, majd azokban a nagyon kicsi vonalakban el is helyezzék őket, már óvodás korban gyakorolni kell azokat a játékokat, melyek az ujjaikat ügyesítik.

Mozgással egybekötött játékokat szívesen utánozzák és tanulják meg a gyerekek, de a kezeinket is lehet tornáztatni, erre jó a kéztorna mondóka. Jó kis mulatság míg mondogatjuk és tornáztatjuk az ujjainkat, sok sok mosollyal kísérve.

Szerencsére ma már az internet segítségével színesíteni lehet a mindennapjainkat, a lehetőségeink tárháza végtelen, nagyon sok kéztornához kapcsolódó mondókát lehet találni, de az egyik kedvencem ezen a képen található:

keztorna.jpg

Már többször említettem, hogy nem szeretem a feladatlapokat, nem tartom jónak a füzetben való vonalvezetések gyakorolását, hiszen az óvodás korú gyerekek fiziológiai érettségéből adódóan még nem, vagy pedig nagyon nehezen képesek erre.

Mennyivel érdekesebb és jobb térben alkotni, térben tevékenykedni, miközben a társaim mellettem vannak és együtt ugyanazt tudjuk megoldani, közben pedig még beszélgetni is lehet egymással.

Nem kell görcsösen megfogni azt a ceruzát, nem kell görnyedni egy füzet felett, hogy fenntről lefelé haladva áthúzzam azon a szaggatott vonalon a ceruza hegyét, és még figyeljek arra is, hogy aztán az alsó vonalon ki ne szaladjon a ceruzám.

Mennyivel érdekesebb így gyakorolni:

Asztalon lefektetett papírcsík, rátéve pár darab fakocka, és már kerülgetem is az "akadályokat"

img_20150115_102103_1.jpg

 

vagy a papírcsíkra befőttes kupakokat ragasztunk és azon játszva és könnyedén gyakorolhatjuk hogyan is hullámzik az a vonal a lapon:

img_20150119_154814.jpg

És még egy ötlet: gombbal " vezetem a vonalat" :)

0b6273626c943bcfd4d47fa05015f0b1.jpg

 

Van még egy kedvencem, ezt a képet most találtam a neten. Miért is kellene papírcsíkokat fűzögetnem, mikor mennyivel mókásabb különböző anyagokat befűzni, ilyen egyszerűen:

/ Valahol régen láttam egy olyan játékot, ahol hullahopp karikába fűztek a gyerekek, de sajnos jelenleg nem tudom feltenni, mert nem találom../

Anikó segítségével meg tudom mutatni melyik játékra gondoltam: / köszönöm Anikó még egyszer :) /

forrás: https://www.pinterest.com/pin/321233385899434536/

ovoneni_blog_hu_hullahopp.jpg

fuzes.jpg

 

 

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb ötletekről és hírekről!

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr247103023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Óvónéni 2015.07.19. 21:40:43

@Anikó Bihariné:
Kedves Anikó! Hálásan köszönöm a kedvességed! :)
süti beállítások módosítása