Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

A televízió hatása a gyermekre, avagy:

Hogy a mozi ne lopja el a lelkünket!

2014. december 29. - Óvónéni

 

Al Pacino, a világhírű színész, aki valamennyi szerepére készülve alapos előtanulmányokat folytat a szereplők személyiségének tökéletes megformálása érdekében, nemrég nyilatkozott:

" Azt hiszem évekig depressziós voltam...Úgy beszéltem, ettem, lélegeztem, mint a szereplők, akiket megtestesítettem...Látom, hogy sok fiatal színésszel is ez történik...

A szerepeik pszichológiailag elárulják őket.

Tőlem a mozi majdnem ellopta a lelkemet.

Vajon a nézők, különösen a gyermeknézők lelkével mi a helyzet?

A XX. század végén Magyarországon szinte egyetlen háztartásból sem hiányzik a televízió. A televízió egy sajátos jelenség, amelynek specifikumait a következőkben foglalhatjuk össze:

 - Indirekt kommunikációs eszköz

 - Egyirányú a kommunikáció

 - Intenzív hatású: gyors téma - és képváltások

 - Több érzékszervre hat egyidejűleg

 - Szimbólumokat használ

 - Nehéz felfogni, követni, megérteni

A közérthetőség különösen a gyereknézőknél lényeges. Az egyirányú kommunikáció következtében nem tudni, mit és mennyit értett meg a filmből a néző, s a gyermek hiába kérdez a televízió nem váhttp://szabadonebredok.info/wp-content/uploads/2014/09/5579601489_63d72a971e_z-258x300.jpglaszol. Az érzelmi megnyilvánulásokat a megfigyelés módszerével videón rögzítettük:

A felvételeken jól látható, milyen érzelmeket kelt a gyermekben a " Tom és Jerry" ill. " A bolygók kapitánya " c. rajzfilm megtekintése. Az együttérzés, az aggódás, a szorongás egyértelműen felismerhető a gyerekek mimikáján, gesztusain, testtartásán, hangos érzelmi kitörésein: a tágra nyílt szem, a merev kétségbeesett arc, a tic, az összeráncolt szemöldök, az ujjszopás, a felhúzott lábak, az előregörnyedő testtartás a szorongás különböző mértékére utalnak, a mosoly, az arc kisimulása, a nevetés a feloldódásra, az örömre engednek következtetni.

Tükröződik a káröröm is.

Milyen erkölcsi normákat közvetít a film? Mi a tanulság? Mi a mondanivaló?

" Kicsi a bors, de erős" vagy " Egységben az erő"?

Ki a jó, és ki a rossz? A macska, az egér, vagy a kutya? Egyik sem!

Egyformán viselkednek, hasonló mértékben agresszívek. A szemet szemért - fogat fogért elv érvényesül.

Részlet: Balogh Éva főiskolai adjunktus előadásából

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr777019671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása