Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Egy kis érdekesség a rajzelemzésről

2014. december 05. - Óvónéni

 

rajz.jpgÉrdekelnek a rajzelemzésről szóló írások, de mivel ez nem az én szakterületem valamint tudom, hogy nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy helyes következtetéseket vonjunk le, ezért csak pár példát emelnék ki.

Ha te is szereted nézegetni gyermeked rajzát, akkor ezeket a gyermeki rajzokat /érdekességképpen/ ilyen szemszögből is meg lehet vizsgálni.

Szimbolikus jelentéssel bírnak a használt színek, amelyek utalnak a rajzoló érzelmi-, hangulati állapotára.

A fekete a szorongás, a félelem, a depresszió jele lehet, ugyanakkor a hajthatatlanság jelentését is magában hordozhatja.

A fehér a tisztaság, a tökéletesség, az erény jelképe, de ridegséget is jelenthet.

A piros a szerelem, a szeretet, az életerő jelképe, viszont agresszivitást is jelképezhet.

Az alakok sorrendjének és elhelyezkedésének is van tartalmi jelentése. Például a lap szélére rajzolt emberfigura kevésbé jelentős a rajzoló számára, mint a középpontba állított.

Megfigyelések szerint, a kellemetlen, negatív eseményeket általában a bal oldalra helyezi el a gyermek, míg a kellemes élmények, szeretett személyek a jobb oldalra kerülnek. A lap aljára kerülő dolgok a tudattalan tartalmaira utalhatnak, a képtér felső harmadában a vágyak, jövőbeli tervek jelképei láthatók.

Valóban csak érdekességképp írtam le, helyes következtetést csak szakember tud levonni!

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr186943427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása