Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

83 gyerek - 153000 gyöngy - Magyar rekordok

Gyöngyfűzés

2016. március 06. - Óvónéni
ilona.JPG

Ilona Hollenczerné Balogh

Az http://anyafuzzvelemgyongyot.cafeblog.hu/ blog megálmodója.

   82-ben végeztem Egerben, matematika-fizika szakon. Egy borsodi kisfaluban, Járdánházán kezdtem tanítani. Szívesen emlékszem vissza arra az 5 évre. Nagyon büszke vagyok az egyik tanítványomra, akit azóta világhírű lett: ő Almási Zoltán sakkozó. Azután visszakerültem a Dunántúlra, jelenleg Gyarmaton tanítok a helyi általános iskolában.


Mikor kezdtél el a gyöngyfűzéssel foglalkozni?

 Gyöngyfűzéssel kb. 20 évvel ezelőtt találkoztam, amikor Malomsokon az egyik fiú tanítványom elkezdte behozni az iskolába a gyöngyből fűzött állatkáit. A többiek kíváncsian érdeklődtek a készítéséről és én is kedvet kaptam hozzá. Kerestem egyszerűbb mintákat és a fiúval közösen kezdtük el a gyöngyözés tanítását.

Melyik volt az első alkotás, amelyet készítettél, ill. amelyikre a legbüszkébb vagy?

Az első alkotásomra nem emlékszem, mert nagyon sok készült akkor szinte egyszerre. Büszke azokra az alkotásokra vagyok, melyek térbeli flitteres gyöngyös alkotások és tanítványaimmal együtt készítettük.

gyongy1.jpgKinek az ötlete volt az, hogy gyöngyök fűzésével rekordokat állítsatok fel? Milyen rekordkísérleteitek voltak és eredményeitek?

 A jelenlegi iskolámban sikerült elindítanom egy gyöngyfűző szakkört. Már 2 éve alkottunk, amikor a gyerekek az egyik óra végén jelezték, hogy még órákig szívesen gyöngyöznének. Akár egész nap, sőt 24 órán keresztül. 24 órán keresztül? Ez jó buli lenne! :D Akkor legyen!

 

A legelsőre 2002. március 9-10-én került sor. Azért 2 dátum, mert mindig szombat reggel 8-tól, vasárnap reggel gyongy3.jpg8-ig tartott. Ezen 41 tanuló vett részt, szülők, pedagógusok segítették a háttér munkát. A gyerekek 2 órát gyöngyöztek és 1 órát pihentek, étkeztek, játszottak. Mivel 3 csoportban tevékenykedtek, így mindig volt 2 csoport, aki alkotott.  A rendezvényen gyöngyszövéssel alkottunk, és felfűztünk 93 ezer db gyöngyöt. Akkora sikere volt a rendezvénynek, hogy utána még 9-szer került megrendezésre.

gyongy.jpgAz 5. alkalomtól pedig hitelesített magyar rekordokat állítottunk fel évről évre, melyet Sebestyén István hitelesített. Gyöngybuli rekordok Szőttünk karkötőket, főztünk sok 100 virágot, flitteres gömböket, cégek logóit készítettük el gyönggyel és flitterrel és hasonló módon faluk címereit. Tv műsorok logóit pl. a Magyarország szeretlek. 

A X. 24 órás gyöngybuli nagy buli volt. Itt már térbeli alkotások is készültek flitteres technikával: 45 cm élhosszúságú Rubik kocka, 50 cm átmérőjű olimpiai földgömb, 1m hosszúságú „hangyabusz”. Közel 83 gyerek közös munkája,      melyen kb. 153 ezer db flitter, 153 ezer db gombostű és 153 ezer db gyöngy került felhasználásra. Erről készült egy rövid összefoglaló X. 24 órás gyöngybuli

 

- Hogyan jutott az eszedbe, hogy "mesét fűzz" ?

            - A blogom célja, hogy minél több kisgyerek megismerkedjen a gyöngyfűzéssel. Kicsi gyerekek közül néhányan még nem érettek arra, hogy gyönggyel dolgozzanak, de jó lenne, ha nyitottak lennének a gyöngyözésre. Akkor az idevezető út a mese J Ehhez mindenképpen állatos történetet terveztem és a házi állatok erre a legjobbak. Sok legyen a szereplő és érdekesek a szituációk, akkor jöjjenek a kiscsibék és kezdődjön a történet ott, amikor kibújnak a tojásból. Így  a mesében van 6 kiscsibe, kotlós, kakas, 2 cica, 2 kutyus, pókok, giliszta, pillangó, 3 röfi és még jönnek a többiek, A mesék olvashatók a blogomon, de megjelent könyv változatban is.

A meséhez tartozik egy fb oldal is. A meséhez az elmúlt hetekben egy 2 fordulós rajzpályázat tartozott és a legjobb alkotások kiválasztásra kerültek, a mesekönyv 2. kötetének részei lesznek.

Pillangófalunk, amelyen 224 db pillangó van

gyongy2.jpg

- Mit ajánlanál azoknak, akik most ismerkednek a gyöngyfűzés technikájával és mivel kezdjenek?
 Az „Anya, fűzz velem gyöngyöt!” blog azért született, hogy a kezdők segítséget kapjanak az elinduláshoz. A cím pedig azt jelenti, hogy a célcsoportom a gyerekek, akiket az anyukájuk segítenek a kezdetekkor. Fontos, hogy a gyerekek minél többet alkossanak, tevékenykedjenek, akár gyöngyfűzéssel, akár más tevékenységi formában. A gyöngyözés sok területet fejleszt, kezek finommotorikája, megfigyelőképességet, szövegértést, logikát, önálló gondolkodást, térlátást, kreativitást, az elején a számfogalmak mélyítésére is kiváló stb.

Szívből gratulálok az elért eredményeidhez (eredményeitekhez), és ahhoz a hihetetlen erőhöz amellyel ezeket a csodás magyar eredményeket megálmodtad és megvalósítottad! Számomra mégis az a legszebb, a méltán elismert rekordok mellett, hogy a gyerekeket kis közösséggé kovácsoltad,  melyben intenzíven együttműködtek, kitartóak voltak és motiváltak. Őszinte elismerésem a gyerekeknek (is) ! Köszönöm szépen!

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb ötletekről és hírekről!



 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr328439316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása