Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

A türelem mégsem erény

Önuralom fejlődés

2015. december 28. - Óvónéni

turelem.jpg

Kiskorában szinte mindenki hallhatta, hogy a türelem rózsát teremt, s hogy a jó dolgokra érdemes várni.

A legújabb tudományos eredmények szerint azonban a gyerekek megvárakoztatása nem segíti elő önuralmuk fejlődését.

Az Universití of Colorado Boulder munkatársai rávilágítottak, hogy nem maga a várakozással töltött idő, hanem az elkerülendő cselekvésre való emlékeztetés járul hozzá impulzív magatartás visszaszorításához.

"A szülőket sokszor zavarja a gyerek impulzív viselkedése. Az viszont egyáltalán nem hatékony, ha azt mondják neki, számoljon el tízig"- mutattak rá a szakemberek.

A Psychological Science hasábjain ismertetett kutatás során 150 háromévest vettek górcső alá laboratóriumi körülmények között, önuralmat célzó játék közben. A kicsiknek matricákat rejtő dobozokat adtak, amiket egyértelmű jelzéssel láttak el, hogy ki szabad -e nyitni őket.

A szabályok elsajátítása után mindenki 8 darabot kapott. A nagyobb gyerekek kevesebb hibát vétettek, illetve lassabban bontották ki azokat, amelyeket lehetett.

A dobozok közötti várakozási idő azonban nem befolyásolta az eredményeket.

"A cselekvés előtti megtorpanás nem segít ellenállni a kísértésnek"-foglalták össze a szerzők.

Forrás: mindennapi pszichológia VII.évf.6.szám - Kép forrása: http://retronom.hu/node/18184

Kedves kolléganők!

Szakdolgozatom befejezése előtti pillanataiban szeretném a SEGÍTSÉGETEKET kérni a kérdőív kitöltésével. Mindössze 8 kérdés lenne, kb. 2-3 percet vesz igénybe. Ez a kérdőív a dolgozatom nagyon kis részét képezi, de szervesen hozzákapcsolódna. Megjegyzés: először készítettem egyedül kérdőívet, úgyhogy külön izgulok amiatt is, hogy működjön. Még egyszer előre is köszönöm a segítségeteket!

Mariann

KATTINTS KÉRLEK A LINKRE:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScNOhViXgwSH3_ZdPqFg-5ZN8ShmzFmvjGqClCcLOe8AHzG1g/viewform

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr698207362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása