Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Kitartó küzdelem

Kádár Annamária: Mesepszichológia 2.

2015. május 31. - Óvónéni

keri-strug_ovoneni_blog.jpg" Az amerikai Kerri Strug az én szememben egy igazi hús - vér mesehős. Kerri nem volt kiemelkedően tehetséges tornász, sok munkájába került, míg egy - egy gyakorlatot szépen fel tudott építeni, és a versenyeken rendszerint a középmezőnyben végzett. Amikor egy csúnya esést követően megsérült, az orvosok azt jósolták, nem fog maradéktalanul helyrejönni, nem lesz többé alkalmas a versenysportra.

Strug azonban tovább edzett, és olyan elszántságról, kitartásról tett tanúbizonyságot, hogy a csapat edzője, az erdélyi származású Károlyi Béla úgy döntött, őt is kiviszi az 1996-os atlantai olimpiára. Az aranyéremért küzdő orosz és amerikai csapatok eredményét ezredpontok választották el egymástól. Kerri volt az utolsó tornász, rajta múlt, hogy - a sportág történelmében először - Az Amerikai Egyesült Államok elviheti -e az aranyat.

Az első ugrásnál, amikor földet ért, megbicsaklott a bokája, összeesett, és elszakadtak a bokaszalagjai. A fájdalomtól felállni is alig bír, úgy tűnt, lőttek az amerikai reményeknek, mert valószínűtlen volt, hogy másodjára is nekifut. Az edzővel való beszélgetésekből csak annyi látszott, hogy Kerri ingatja a fejét, Károlyi Béla pedig meggyőzően gesztikulál.

Mindenki lélegzet - visszafojtva figyelte, amikor a kislány visszasántikált a kiinduló helyére, és jelezte, hogy készen áll a gyakorlatra.

Edzője azt kiabálta neki: " You can do it!" Meg tudod csinálni!

Kerri teljes erőből nekilódult, dobbantott, megcsinálta a fordulásokat, majd földet ért. A becsapódástól az összes izma elszakadt a lábában, majd a fájdalomtól görcsbe rándult arccal húzta le magát a szőnyegről. A gyakorlatért 9,8 pontot kapott. Az amerikai csapat neki köszönhetően olimpiai bajnok lett, ő pedig nemzeti hős, aki még elnöki kitüntetést is kapott. Amikor megkérdezték tőle, mire gondolt a sorsdöntő pillanatban, azt válaszolta:

" Tudtam, hogy sérült lábbal képes vagyok élni, de az álmaim nélkül soha!"

Vajon tudunk - e ilyen elszántsággal küzdeni a saját álmainkért? Ha a mesehős útját, vagyis az autentikus élet útját szeretnénk járni, nem érhetjük be kevesebbel!

 

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb ötletekről és hírekről!



 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr327506520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása