Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Látogatás Nemes Nagy Ágnesnél

Örömszerző művészet

2015. május 06. - Óvónéni

nemes_nagy_agnes.jpgNemrég a kezembe akadt Földes Anna Beszélgetni jó című könyve, melyben Nemes Nagy Ágnesnél tett látogatásáról és beszélgetésükről írt.

Ebből a fejezetből szeretnék egy részt megosztani veletek, a téma: a szép!

Nemes Nagy Ágnes gondolataiból:

" Az esztétikum létszükséglet voltát - hadd használjam ezúttal a tudományosabb csengésű megnevezést - az is bizonyítja, hogy már a legkisebb gyerek is tele van szépségigénnyel.

Sokat beszélünk a gyerekrajzok, gyerekversek értékéről, de ritkábban arról, hogy a gyerek a maga játékába is mindig beleviszi, létrehozza a szépet.

Akár építőkockából épít, akár homokvárat teremt. Verselni sem azért versel, mert tanítják rá, hanem mert élvezi a szavakat, játszik velük. Elgyönyörködik a ritmusban. És persze közben ilyen módon is tanul beszélni. A gyermekvers, de bizonyos értelemben a gyermekrajz is a világhoz való alkalmazkodásnak, a világ birtokbavételének része. Később azután ez a szoros kapocs a széppel, a művészettel meglazul, a gyerekek leszoknak róla."....

" A gyermek rendelkezik a költő érzékenységével. Csak sajnos a velünk született élményszerző képesség hamar bezárul. Egy ismerős asszony mesélte, hogy amikor tengerész bátyja megjött Japánból, a család faggatására, csak annyit tudott mondani, hogy " érdekes volt".

Tízéves kisfia, ha a közértbe küldik parizerért, tele van történettel, hogy mit látott, kivel találkozott, és mit vásárolt volna, ha százszor annyi pénze van. A valóság közvetlen tapasztalata, élménye akármikor átcsaphat és át is csap az esztétikumba.

 - Mondanál erre egy példát?

- Ki gondolt volna arra gyerekkori kirándulásainkon, hogy a katángkóró és bőrvéke, amit nekem megmutattak, egyszer majd a költészet anyagává válik? De nem is ez a legfontosabb. Hanem az, hogy a látvány, az élmény mindig érzelmeket vált ki..."

kép forrása: http://kerteszdaniel.webpost.hu/keret.cgi?/portrefotok/nemesnagyindex.html

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb ötletekről és hírekről!

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr327436182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása