Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Óvodában alkalmazható alternatív módszerek

Reformpedagógiai irányzatok: Montessori, Freinet, Reggio - pedagógia

2015. március 31. - Óvónéni

montessori.jpgA Montessori pedagógiának a lényege az érzelmi nevelésen belül a szeretet. Fontosnak tartja, hogy segítsék egymást az emberek, hogy közel kerüljenek egymáshoz.

A mottója is ez: " Segíts nekem, hogy magam tudjam csinálni".

A gyermek érdeklődését, felfedezési vágyát maximálisan figyelembe veszi. Speciális eszközrendszert és feladatokat dolgozott ki több területen, ezek az ún. Montessori - eszközök.

Ilyen például az érzékelést fejlesztő, az anyanyelvi nevelést, írást, olvasást, matematikai nevelést elősegítő eszközök, a kozmikus nevelés eszközei.

A természet, a növények, az állatok tisztelete, megóvása, a gyermekek közvetlen kapcsolatának fontossága a környezethez, a természethez. Legfontosabb eleme az időjárás megfigyelése, az idő múlása, évszakok változása, napok, hónapok, évek egymást követő rendje, a térkép fogalma, csillagászati ismeretek, a földgömb, a kontinensek megismerése.

Az élő zenei nevelés eszközeinél kiemeli a Kodály - módszert! Úgy véli, hogy a népek saját kultúráját ápolni kell. Emellett a vizuális nevelés is helyet kap. A csendjáték hasonló a beszélgetőkörhöz: körben leülnek, és például zenét hallgatnak. Közben különféle mozdulatokat adnak át egymásnak.

A figyelemkoncentráció és az érzelmek dominálnak ilyenkor.

A Montessori - pedagógia célja, hogy nyugodt, békés légkört alakítson ki annak érdekében, hogy a gyermeki személyiség tiszteletben tartásával a gyermekek szocializációja, képességei differenciáltan fejlődhessenek.

gyumolcs.jpg

Freinet a nevelés céljának a gyermeki személyiség szabad kibontakoztatását tartja. A nevelés középpontjában a gyermek áll, és az őt körülvevő környezet. freinet.gif

A gyermek egyéni fejlettségi szintjének, természetének figyelembevétele rendkívül fontos. továbbá a szabad kifejezés elve, ami megjelenik a játékban, a zenében, beszédben, mozgásban és a kézműves tevékenységekben is.

A közösségi élet fontosságát, az együttműködést, a játékos munkálkodást hangsúlyozza. A környezet tanulmányozása, annak megismerése alapvető fontosságú.

Ennek jegyében gyakran sétálnak a gyerekekkel az óvoda körül, megfigyelik a természetet, kísérleteket végeznek, naponta időjárásnaptárat vezetnek. Ebben a pedagógiai módszerben van egy beszélgető napi kör, amire előző nap lehet jelentkezni és készülni. Erre az alkalomra a gyerekek gyakran hoznak be könyveket, képeket állatokról, növényekről, virágokról, évszakokról, időjárásról. Leülnek körben, és bemutatják, mesélnek róla. Ez egy feladat számukra, de nagyon szeretik.

A napi tevékenység részét képezi a növények, állatok gondozása. Növényeket locsolnak, csíráztatnak, teknősöket etetnek, itatnak. Az udvaron rendszeresen ápolják a kertet, kapálnak, gereblyéznek, locsolnak, zöldségeket ültetnek. Van olyan nap is, ami a háztartási ismereteké.

Például minden héten süteményeket készítenek. Ők keverik, nyújtják, állítják össze a tésztát. Mindennap közösen főznek teát. Ezek a munka jellegű tevékenységek.

reggio_pedagogia.jpgReggio - pedagógia filozófiája, hogy " egy gyermek százféle lehetőséggel rendelkezik, egy gyermeknek száz nyelve, száz keze, száz gondolata van, százféle módon gondolkodik, százféle módon játszik, százféle módon beszél.

A létező világból 99-et elvesznek tőle, azt mondják neki, hogy százféle nem létezik, de ő azt mondja: de igenis létezik" / Malaguzzi filozófiája /

A művészeti nevelés valósul meg például abban, hogy nagyon sokat festenek vászonra.

Olajfestményeket készítenek, kiállításokat szerveznek, a szülők napi szinten bekapcsolódnak a gyereknevelésbe és az óvodai munkába.

A Reggio - féle gondolkodásmód tapasztalatokra épül.

Tehát, az anyuka ha azzal érkezik az óvodába, hogy van fél órája, beülhet a gyerekek közé, beszélgethet, iszik egy teát, játszik egy kicsit, majd elmegy.

Itt nyitott közvetlen a kapcsolat. Az óvodapedagógus mellett a különféle művészeti szakemberek, kulturális területen dolgozók is kapcsolatban állnak a gyerekekkel, valamint a fejlesztőpedagógus, óvodapszichológus.

A művészeti nevelés és a vizuális terület mellett kiemelkedő a bábjáték, a dramatikus, szerepjáték. / Balázs Erzsébet Pomothy Györgynével való beszélgetés alapján /

 

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legfrissebb ötletekről és hírekről!

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr217323954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása