Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Miért jó alkotni?

Magyar kézművesek bemutatkozásai 1. rész

2017. január 18. - Óvónéni

Alkotás. Amit ez a szó magában foglal, szinte mindenkinek ugyanazt jelenti. Amíg alkot, önmaga lehet. Előfordul, hogy az alkotás gyógyítólag hat a készítőre. Véleményem szerint mindenkiben van valami, amiben jó lehet, és ha megtalálja ezt, az élete is boldogabb, teljesebb. Az alkotással nem csak egy folyamatot tanulunk, hanem önmagunkat is megismerjük, és ahogy készül egy-egy tárgy, és sikerélményt okoz, magabiztosabbak is leszünk.

Az itt következő öt alkotó egy kézműves közösség tagja. A Több mint hobbi közösség a kézműveseket segíti, akik ezáltal egymást is támogatják. Ez a cikk is így jött létre.

Ez az öt alkotó más-más témában alkot, de sok minden közös bennük. Az otthonunkat, a környezetünket szépítik, alakítják a tárgyaikkal. Mert fontos, hogy olyan környezetben töltsük a pihenésre, feltöltődésre szánt időt, ami illik hozzánk, megnyugtat, felemel. Ezáltal a munkánkat, napi teendőinket is nyugodtabban végezzük. Ok, okozat. Mint minden más az életben.

 

Sz. Nagy Tímea Kisvárdán élő textilszobrász, Paverpol oktató

 

 kreativ_alkotas.jpgKezei között új életre kel régi csipke, kavics, kagyló, faág, s a természet megannyi „kincse” még.

E csodálatos technika segítségével megunt, kidobott dolgokat hív életre… a kreatív újrahasznosítás jegyében.

A technika lényege egy speciális, vízbázisú ragasztó, mely az anyag szövetei közé hatolva, száradás után megkeményíti azt. A textil nedvesen jól formázható, de száradás után masszív, kemény felületet kapunk, amit akrillal tovább festhetünk igényeink szerint.

Ezzel a technikával készíthetünk még szobrot, képet, konzerves dobozokból tároló edényeket, de díszíthetjük vele hétköznapi használati tárgyainkat is fantáziánk szerint. Tímea szinte minden idejét az alkotás varázsának szenteli. Munkái igényes kidolgozásúak, egyedi stílusjegyekkel.

Alkotásaiban jól kamatoztatja a korábban elsajátított művészeti ágakat, mint pl. a grafikát, mely precíz munkára sarkallja, vagy a festészetet, mely megtanította a színek harmóniájára. Munkái egyre több helyen láthatóak lakások vagy közintézmények falain.

Paverpol oktatóként egyéni és csoportos foglalkozásokat tart felnőtteknek, gyerekeknek. Célja, hogy megmutassa a CSODÁT, mely minden emberben ott rejlik, csak ki kell bontani!

„Minden, amire szükséged van, mélyen benned él és várja, hogy megmutatkozhasson. Csak maradj csendben, és adj időt, hogy ami belül van, megtalálhasson Téged.”

www.textile-art.hu

www.facebook.com/paverpolkisvarda

Kökény Patrícia betonművész és designfestő

 

kreativ_alkotas_1.jpgBetonból készít lakberendezési tárgyakat és ékszereket. Saját márkája a PatriciaK Design.

Nála az alkotás gyógyító erővel is bírt. Évek óta fest, ez mellett talált rá a betonra, ami egy fotó alapján jött az életébe.

Egyedi gondolkodásából eredően mindig alakítja a környezetét, nem szereti a kész dolgokat, átalakít, átfest, formál. Stílusából adódóan nem a vintage, nőies vonalat, hanem inkább a markánsabb, letisztultabb vonalat képviseli. Inspirálóan hat rá a zene, egy fotó egy lakásról, de akár egy tárgy is.

Sosem bírta a kötöttségeket, ez régen sok gondot okozott számára, de ma már örül neki, mert ez miatt indult el az alkotás útján és jó nagy adag önbizalmat adott számára.

A betonöntést sokan könnyűnek tartják, pedig van vele munka rendesen. Az öntés után egy nappal lehet kivenni a tárgyat a formából, és után 2-3 napig öntözni kell, hogy ne száradjon ki túl gyorsan. Ezután jön a csiszolás, esetleges alakítás, festés, lakkozás. A formáknak, színeknek csak a képzelet szab határt. Sokszor az öntősablont is maga készíti, hogy meg tudja valósítani, amit eltervezett.

Tárgyait inkább az ipari, minimalista, letisztult, modernebb stílusú otthonokba szánja, nyers és markáns megjelenésük ott érvényesül igazán. Reméli, hogy rajta kívül sokan lesznek, akik nyitottak a különleges anyagok és tárgyak használatára.

www.facebook.com/DesignPatriciaK

www.instagram.com/patriciakdesign/

www.patriciak.blog.hu/

Madarasi Anikó műhelyében Waldorf szemléletű tárgyak készítésével foglalkozik.

kreativ_alkotas2.jpgSaját márkája a MAKK Műhely.

Ez részben egy mozaikszó, vagyis M.A.K.K. = Minden Ami Kézzel Készül. Termékei nemes, természetbarát anyagokat tartalmaznak. Minden darab egyedi, kézzel készült egyszeri és utánozhatatlan. Ha szükséges a különböző darabokat varrással rögzíti egymáshoz, ragasztót nem használ, így a termékek káros-anyag mentesek.

Neki az alkotás olyan, mint másnak az élvezeti szerek, ha nem bíbelődhet valamivel, akkor rövid időn belül nyugtalanság fogja el. Ezért szinte mindig dolgozik valamin. Pár éve került közelebb a gyapjúhoz, amikor első gyermeke óvodás lett. Elvarázsolta a sokoldalúsága és, hogy mennyi szép dolgot lehet készíteni ebből a finom anyagból. Így tehát a gyapjú lett az új szerelem.

Az ehhez tartozó technikákkal kísérletezik folyamatosan, illetve ötvözi is őket.

Rengeteg felkérést kap, mert a gyerekek imádják ezt a légies, folyton változó anyagot és sok-sok angyalkát, tündérkét, baba forgót, ajtódíszt készített már, amelyek őrzik a kis lurkók álmát vagy a ház lakóit.

Az egész életét végig kíséri a kreativitás. Kicsi gyermek korában divattervező szeretett volna lenni. A nagymamája tanította meg hímezni, varrni és kötni. Később az iskolás évek alatt a lakberendezés világa fogta meg igazán, ez a terület a mai napig igen intenzíven foglalkoztatja. Őszerinte is nagyon lényeges, hogy milyen tárgyakkal vesszük körül magunkat és gyermekeinket. Számára elsődleges szempont, hogy legyen környezetbarát, a szemnek kedves és funkcióját tekintve tökéletes.

 Úgy véli, az általa kreált dekor termékek élete nem ér véget a tervezőasztalról kikerülve sőt, új otthonukban szinte életre kelnek és a gyermekek tovább gondolhatják, megálmodhatják bennük a saját csodavilágukat.

www.facebook.com/pg/makkmuhely/

www.instagram.com/makkmuhely/

Balla Gemma nemezkészítő

kreativ_alkotas_3.jpgGemma pár évvel ezelőtt kislányával egy kézműves foglalkozás keretén belül találkozott a nemezeléssel. Egy labda készült akkor. Elvarázsolta az anyag nagyszerűsége. Innentől elkezdett kutakodni, hogy hol lehet gyapjút vásárolni, hol lehet megtanulni a nemezelés csínyját - bínját.

„A nemezelésben az a nagyszerű, hogy varrás nélkül sok-sok különleges, extra dolog elkészíthető. Szappan, víz, egy konyhapult, s pár óra múlva egy kész tárgyat tudhatunk magunkénak. Na jó, kell hozzá tervezés, anyagismeret, erő és kitartás, hogy az valóban megállja a helyét. De ha már tudjuk a hogyanokat, onnantól már egyszerűnek mondható a nemezelés.”

Ő ezt elsőként egy pár alkalmas nemezelő tanfolyamon sajátította el, majd a tudásvágy továbbvitte egy 2 éves szakmai képzésre, majd az oktatói képzettséget is megszerezte.

Szabadidős tevékenységből szakma lett. Azóta már kalapokat, táskákat, kendőket, különféle lakberendezési kiegészítőket, sőt, játékokat is készít. Szívesen továbbadja tudását kicsiknek-nagyoknak. Az érdeklődőket műhelyében várja.

www.facebook.com/Gemmanemez

www.ballagemma.hu

Györki-Iványi Zsófi a BOHOdesign termékek megálmodója.

kreativ_alkotas4.jpgSzínes bútorokat fest, fotótranszfereket készít és igyekszik főleg anyukáknak minőségi én-időt biztosítani.

Két fő profilja van, az egyik a bohém, színesre, a szokványostól eltérőre festett, stencilezett, transzferált bútorok megalkotása. Ezekhez régi, rozoga bútorokat használ fel, kidobott dolgokból alkot új berendezési tárgyakat. Úgy gondolja, hogy minden vidám, élettel teli otthonba kell legalább egy színes, egyedi bútor, ami a teret nem feltétlen uralja, inkább egy érdekes, vidám pontja a lakásnak.

A bútorok mellett ünnepi, vagy egyéb lakberendezési kollekciókat készít uszadékfából, raklapokból.

A másik ága a BOHOdesign-nak, az évek alatt tökéletesített specialitása, a kérges fára transzferált fotó. Ez annyit jelent, hogy egy simára lecsiszolt fa lapra a megrendelő által elküldött fotót tökéletes minőségben át tudja vinni, méghozzá a két kezével:) Gépeket csak a csiszoláshoz, vágáshoz használ, az összes többi folyamat a szó szoros értelmében kézműves. A fotótranszfer kiszámíthatatlan és megismételhetetlen. Minden fán másképp mutat ugyanaz a kép, hiszen mindenhol másmilyen a kéreg, más az erezet, máshová esnek a csomók.
Az alkotás számára egy terápia, egy olyan tevékenység, ahol szabadon élheti meg önmagát. Anyaként ez sokszor nem könnyű, éppen ezért szervez kimondottan édesanyáknak szóló, otthonról kiszakadó, énidő-fókuszú foglalkozásokat.

www.facebook.com/bohemotthon/

www.bohodesign.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr2612137025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása