Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Itt az új fejezet, a Család! - SzóKiMondóka

2016. május 06. - Óvónéni

aa_3.jpgItt az új fejezet, a Család!

Korábban már bemutatkozott nálunk a SzóKiMondóka Óvoda című fejezetével. Most pedig itt az új rész, a Család. Ennek alkalmából elbeszélgettem ismét a játékcsomag alkotójával, Miller Violával. Fogadjátok szeretettel a vele készült kis mini interjúnkat:

Mesélj egy kicsit róla azoknak, akik nem olvasták volna az előző bejegyzésünket, hogyan is néz ki a SzóKiMondóka játékcsomag? 

A SzóKiMondóka játékcsomagjának különlegessége abban rejlik, hogy több elemből áll, és a részek együttes használata olyan ösztönző légkört teremt otthon a szülő és a gyermek közös játéka során, amelyben a gyermek észrevétlenül, játszva fejlődik. Az egyes elemek közötti összekötő kapocs pedig a szavak gyűjteménye.

A SzóKiMondóka csomagban egy zenés interaktív kisfilmet találtok, amelyben szavakat mutatunk be a jelentésükkel együtt, szövegkörnyezetbe ágyazva. A szavakat magyar gyerekdalok és mondókák tagolják, amelyek részben eljátszósak, részben pedig animálva kerültek bele a filmbe. A filmeken megjelenő szavakat szókártyákon mellékeljük, ezek színesek, illusztráltak, sokféle játék játszható velük.

A mesekönyvben a már ismert szavak ki vannak emelve, így azok felismerésével az olvasás is értelmet nyer a gyerekek számára. A jelentésük is le van rajzolva, így kapcsolódik össze a szó alakja a jelentésével. Végül pedig egy szülőknek szóló füzet is bekerült a csomagba, amelyben ötleteket, tippeket és tanácsokat adunk a szülőnek a játékcsomag elemeinek használatához, de egyéb gyermekneveléssel kapcsolatos témában is írtunk az útmutatóban.

 

a_4.jpgMiért a Család lett a következő fejezet témája?

A család a kisgyermek számára az első ingerek forrása. A család, ami jelentheti akár csak az anyát is, de alapvetően a kisbabát közvetlenül körülvevő emberek közösségét értjük alatta. Itt tanulja meg első szavait, itt teszi első lépéseit, itt ismerkedik a világgal, az alapvető emberi kapcsolatokkal. Ezen gondolatok mentén ezekhez az ismeretekhez rendeltük hozzá a szavakat, a szavakhoz pedig élményeket: dalokat, mondókákat, közös meseolvasást. Kialakítva ezzel a SzóKiMondóka játékcsomag következő részét.

 

Milyen témában terveztek még játékcsomagot megjelentetni?

A négy természeti elemet bemutató sorozatot egy keretbe foglaltuk: a Családból kiindulva, a természeten át jutunk vissza az Emberig, az utolsó fejezetig. Tehát gyerekeket a későbbi fejezetek során megismertetjük majd a vízzel, a levegővel, a tűzzel és a földdel is. Minden egyes fejezetben találkoznak új, vagy számukra már ismerős fogalmakkal: színekkel, testrészekkel, állatokkal, egy-egy évszakkal és mindezt dalokon, meséken, mondókákon keresztül.

 

Mit tartasz fontosnak még megemlíteni a SzóKiMondókával kapcsolatban?

Ha megnézitek játékainkat, mesekönyveinket, akkor láthatjátok, hogy mi a szavakkal játszunk mindenféle formában. Azért tartjuk ezt fontosnak, mert úgy gondoljuk, hogy ha nem keltjük fel kellő időben gyermekeink érdeklődését a szavak iránt, akkor marad a kívülről jövő képek alkotta világkép, ami sokkal szegényesebb, mint amit magának alkotna meg a szavak útján.

Ezen gondolatok mentén dolgozunk, és alakítjuk ki mesekönyveinket, foglalkoztató füzeteinket, és játékcsomagjainkat is.

Játszani, alkotni, kreatívan szórakozni sokféleképpen lehet, mi a szavakkal szeretünk játszani. Megjelenítjük, lerajzoljuk, mondókába, dalba foglaljuk és mesébe szőjük őket.

 

Mindenki megismerkedhet a SzóKiMondókával a www.szokimondoka.hu oldalon, ahol a hetente frissülő blogban lehet olvasni a gyermeknevelés számos területéről.

Ha pedig ide kattintasz, belenézhetsz a SzóKiMondóka legújabb játékcsomagjába: SzóKiMondóka youtube csatorna

aaa_3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr368692078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása