Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

Építsünk betűket

A műanyag építőkocka betűi

2015. február 10. - Óvónéni

img_20150210_102219.jpgA fiúk nagyon szeretnek építeni, de az is igaz, hogy a lányok is előszeretettel ülnek hozzájuk, és építenek a társaikkal.

Igaz, hogy ezen alkalmakkor kiegészül a vár, vagy a labirintus pónilovakkal, vagy a babakonyhából előc8e878e65f8a773c6fa1370774acf2f7.jpgkerülnek és a vár falai közé beszivárognak az étkészlet tartozékai is :), de a fiúk soha nem tiltakoznak. Sőt! Segítenek egymásnak ha valami nem akar sikerülni.

Szeretem ilyenkor csendesen megfigyelni a gyerekeket, hallgatni mennyi érdekes történetük van egymás számára, mi minden történik velük a játszótéren vagy otthon.

De a mai napra mást is terveztem. A neten ráakadtam erre a lapra, a műanyag építőkockából betűket lehet kirakni. Már tudtam, hogy ezt feltétlenül beviszem a gyerekeknek, és kipróbáljuk nekünk sikerül - e kiraknunk.

Nem a betű tanítása, nem a betűk ismerete számomra a fontos, hanem egész egyszerűen az, hogy mennyire köti le a gyerekeket, ha nem csak szabadon építhetnek.Ennél a játékos feladatnál egyszerűen " csak a forma másolásáról van szó, képesek -e ugyanúgy megépíteni térben ezeket a formákat, mint ahogyan a feladatlapon látják.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nagyon sokan már ismerik és felismerik a betűket, az ő számukra pedig egy kicsit érdekesebbé, kézzel foghatóbbá szerettem volna tenni, szinte forgathatóvá a betűket.

img_20150210_102449.jpg

Az eredmény magáért beszél. Egész délelőtt szorgalmasan rakosgatták az építőket, formálták, alakították, nézték a képet, megbeszélték egymás között, segítettek egymásnak...és nagyon - nagyon kitartóak voltak.

Mindezt úgy hozták létre, hogy semmiben nem kérték a segítségemet, épp ellenkezőleg. Boldog izgalommal hozták asztalomra mindig az elkészült egy - egy betű formát, arcukon hihetetlen büszkeség és öröm, hozzáteszem megérdemelten.

Kedvükre építhettek, kedvenc elfoglaltságukkal tevékenykedhettek egész idő alatt, fáradhatatlanul és megunhatatlanul, ennél szebb játékos képességfejlesztést nem is álmodhattam volna.

Holnapi blogbejegyzésben egy újabb játékot mutatok...annyit elárulok, még mindig ehhez a játékhoz tartozik, kicsit továbbgondolt változatával. :)

Jó játékot kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr237158607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása