Óvó néni jegyzetei

Óvó néni.blog.hu

Óvó néni.blog.hu

...egy kisfiú válasza...még mindig a meséről...

2014. november 25. - Óvónéni

A mesék alakjai és eseményei is belső konfliktusokat személyesítenek meg vagy illusztrálnak, de csak nagyon finoman és áttételesen jelzik, hogyan lehet megoldani a konfliktusokat, és hogyan lehet továbblépni magasabb rendű humanitás felé.

A mese előadásmódja egyszerű, közvetlen, hallgatói elé nem állít semmiféle mércét. Még a kisgyermeknek sem kell úgy éreznie, hogy elvárnak tőle valamit, aminek nem tud eleget tenni. A mese nem követel semmit, ellenkezőleg; biztonságot és reményt nyújt, s azt ígéri, hogy végül minden jóra fordul.

Ezért nevezte Lewis Carroll a mesét szívből jövő "ajándéknak" - ami a mondákról aligha mondható el.

Hogy megértsük, hogyan élik át a gyermekek a mesét, gondoljunk azokra a történetekre, amelyekben egy gyermek túljár az életét fenyegető, gonosz óriás eszén. A gyermekek ugyanis intuitíve tudják, kik az "óriások" - ezt példázza egy ötéves kisfiú alábbi spontán reakciója:

A TÖRTÉNET:

A kisfiú anyja, miután sokat hallott arról, hogy milyen fontos a gyermek számára a mese, feladta addigi álláspontját, miszerint "véres és ijesztő" történeteket nem mesél a fiának. Korábbi beszélgetéseikből tudta, hogy fiát izgatja az a gondolat, hogy az embert megehetik. Elmondta neki az "Óriásölő János" - t. A gyermek a mese végén megkérdezte:

"Igaziból, ugye, nincsenek óriások?"

Mielőtt az anya kimondhatta volna a megnyugtató választ - amivel persze lerombolta volna a mese hatását - , a fia így folytatta: "Csak felnőttek vannak, akik olyanok, mint az óriások."

Ötéves fejjel pontosan megértette a maga bátorító mondanivalóját: a felnőttek olykor fenyegető óriásoknak látszanak, némi ravaszsággal azonban a gyermek fölébük kerekedhet.

/ Bruno Bettelheim /

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovoneni.blog.hu/api/trackback/id/tr1006932957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása